Επισκεφθείτε την αρχαία Λισσό με ενοικίαση αυτοκινήτου!

chania-ancientlissos.jpg

Η αρχαία Λισσός, είναι η δεύτερη σημαντικότερη αρχαιολογική περιοχή στη νομό Χανίων! Βρίσκεται σε μια πανέμορφη αλλά δύσκολα προσβάσιμη περιοχή, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Τα συντρίμμια της πόλης βρίσκονται μεταξύ της Σούγιας και της Παλαιοχώρας, με ένα μεγάλο αριθμό γλυπτών και αγαλμάτων που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από αρχαιολόγους. Ανάμεσα στα γλυπτά, βρέθηκαν τα διάσημα αγάλματα του Ασκληπιού, της Υγείας και του Πλούτωνα.

Κατά την αρχαιότητα, η Λισσός ήταν το λιμάνι της πόλης Έλυρος, μια πόλη η οποία άνθισε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, τους Ρωμαϊκούς και την αρχή της Βυζαντινής περιόδου. Η Λισσός ήταν γνωστή για το ασκληπιείο και τα ιαματικά νερά της. Τα ίδια νερά βέβαια, ακόμα κυλούν ελεύθερα στην περιοχή της αρχαίας Λισσού, ενώ στα ερείπια του ασκληπιείου μπορείτε ακόμα να ξεχωρίσετε τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά του δαπέδου.

Οι ανασκαφές στη Λισσό δεν έχουν τελειώσει ακόμα, δίνοντας περιθώρια ανακάλυψης πολλών ακόμα αρχαιολογικών θησαυρών κρυμμένων. Εκτός από το ασκληπιείο, θα συναντήσετε τα υπολείμματα από ένα θέατρο, τους χώρους των ιαματικών λουτρών, δύο μικρά ξωκκλήσια, συντρίμμια από κατοικίες, ένα υδραγωγείο και ρωμαϊκή νεκρόπολη!

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στη Λισσό, είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου ώστε να φτάσετε στη Σούγια και από εκεί να πάρετε το καραβάκι για τη Λισσό, το οποίο είναι περίπου 20 λεπτά σε ένα υπέροχο τοπίο, ή να διαλέξετε πεζοπορία μέσα από το πανέμορφο φαράγγια της Λισσού όπου θα σας πάρει περίπου 1,5 ώρα. Το φαράγγι είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για πεζοπορία, ειδικά για αρχάριους.

Όταν φτάσετε στο προορισμό σας, θα παρατηρήσετε ότι η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια μικρή παραλία από βότσαλο.

Tip: Αν θέλετε να περάσετε τη μέρα σας στην αρχαία Λισσό, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας φαγητό, καθώς δεν ζει κανείς εκεί και δεν υπάρχουν καταστήματα!