Το όμορφο νησί της Γαύδου στο νομό Χανίων!

chania-gavdos.jpg

Η Γαύδος είναι ένα μικρό και πανέμορφο νησί νότια από τα Χανιά, περίπου 25 ναυτικά μίλια από την νοτιότερη ακτή της Κρήτης, στο Λυβικό πέλαγος. Η Γαύδος είναι επίσης το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης!

Η Γαύδος έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι αγαπημένος προορισμός πολλών τουριστών. Οι περισσότεροι επισκέπτες κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, καθώς το νησί δεν προσφέρει αρκετά καταλύμματα για τον αριθμό των τουριστών που καταφθάνει κάθε καλοκαίρι.

Η πρωτεύουσα της Γαύδου είναι το χωριό Καστρί, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού είναι τα Βατσιανά. Βορειοδυτικά της Γαύδου βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, η Γαυδοπούλα.

Αρχαιολογικά ευρήματα, αποδεικνύουν ότι η Γαύδος ήταν κατοικημένη από την Νεολιθική εποχή. Μετά την ελληνιστική περίοδο, η Γαύδος είχε καταληφθεί από τους Ρωμαίους και στη συνέχεια από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Κατα τη διάρκεια του 16ου αιώνα, η Γαύδος είχε πληθυσμό που έφτανε τους 8.000 κατοίκους, οι οποίοι όμως μειώθηκαν δραματικά στους 1.000 έως τον 19ο αιώνα, λόγω των συνεχών επιδρομών από πειρατές που έπλεαν στη Μεσόγειο και κυρίως των Σαρακηνών.

Το μικρό και όμορφο νησί της Γαύδου, είναι ιδανικό για κάμπινγκ και πεζοπορία, ενώ είναι ένας φανταστικός προορισμός για αυτούς που αγαπούν τη φύση και τη πραγματική χαλάρωση. Οι σημαντικότερες παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε πριν φύγετε από τη Γαύδο, είναι το Σαρακήνικο, ο Άγιος Ιωάννης και ο Κόρφος.

Ο μόνος τρόπος για να επισκεφθείτε τη Γαύδο, είναι με το πλόιο. Το καλοκαίρι έχει πολλά δρομολόγια καθημερινά, και μπορείτε να πάρετε το καραβάκι που θα σας πάει στη Γαύδο, από Παλαιοχώρα, τη χώρα των Σφακίων ή τη Σούγια. Για μια άνετη διαδρομή, μπορείτε να κάνετε ενοικίαση αυτοκινήτου από το Autohire Chania, ώστε να φτάσετε στην ώρα σας στο λιμάνι που θα σας πάει στην όμορφη και ήσυχη Γαύδο!